Z počátku to bylo těžké, máte místa, kam chodíte na oběd, někdy se zaplácnete nějakou mňamkou z obchodu, možná se zdá být zbytečné vařit… Jídlo je ta nejdůležitější péče o sebe sama. To, co jíme si rozhodují převážně naše střeva, prostě nám diktují, co máme jíst.
Pokud se stravujete nezdravě – strava plná cukrů, bílé mouky, smaženého a nekvalitních tuků – vypěstovali jste si ve střevech mocnou kolonii bakterií, které si budou zas a znova o nezdravé říkat. Můžeme ale živit tu druhou, lepší kolonii, které chutná právě zelenina, zdravé tuky, ječmínek a chlorella…
Už jste někdy pocítili neodolatelnou chuť na něco? Tělo nám říká, že to nutně potřebuje a není radno se s ním hádat. Můžeme ho ale obelstít – onou látku můžeme dodat i zdravě, první pomocí mohou být ořechy, dlouhodobější například zelené potraviny, ty způsobily zásadní změnu u mě :-).
Pokud vím, co jím, můžu začít svůj jídelníček vylepšovat, hledat slabiny a naopak silné stránky. Pokud vůbec nesnídám a je mi po snídani špatně, tak snídat prostě nebudu. Každé jídlo by mělo být naplánováno tak, abych se po něm cítila lépe než před ním.
Naplánovat – i mlsání se dá naplánovat – pokud budu mít po ruce například krásné šťavnaté jahody či křupavé ořechy, dám si je určitě raději než přeslazenou tyčinku. Zbavte se všeho nezdravého a nekupujte to. Pokud máte partnera, který potřebuje sladkosti a slanosti, vyhraďte mu na ně místo, ke kterému nebudete mít přístup. Pokud máte kamarády zásobovače sladkostí, řekněte jim, ať vám je nedávají.
Vybavení zdravé kuchyně:
- kvalitní tuky – sádlo (smažím pouze na něm – pro vegetariány přepuštěné máslo), olivový olej z 1. výlisu, ořechy a semena, plnotučný tvaroh, smetana, živý plnotučný jogurt, ořechové oleje za studena lisované,
- ovoce a zelenina – ideálně sezónní, farmářské trhy 🙂
- „šťastné“ bílkoviny – tento termín si prosím negooglete, vymyslela jsem si ho, ale jde prakticky o to, aby bylo maso, které jím, za života spokojené a například se páslo na trávě nebo běhalo ve výběhu, vejce zásadně s označením 1, 0 nebo žádným v případě, že seženete kvalitní domácí, luštěniny po dvorku běhat nemusí :-), mléčné výrobky – vyzkoušejte někdy nehomogenizované mléko z farmy a nakonec ryby – pokud nemáte zrovna doma rybáře, nebo siveny na Smržovce, jsou asi nejobtížnějším úkolem k sehnání…
Jak to sehnat? Chce to překlenout období shánění – dodavatele máte totiž pak na několik let a nemusíte si s tím lámat hlavu. Pokud dobré dodavatele seženete, můžete říct pápá odporným supermarketům. Všimli jste si, že momentálně balí do plastů už úplně všechno? Že je jídlo z regálů napuštěné jedy? Tak tam prostě nechoďte a je to :-).
Plán vaření:
Připravila jsem rozvrh v PDF, dejte si ho na ledničku a zaveďte si čas, kdy se mu budete věnovat:
Pokud si potraviny nakrabičkuji, déle mi vydrží.
Mícháním jednotlivých připravených kousků získám úplně nová jídla.
Nezdržuji se ničím složitým na přípravu – ideálně nakrájím, dám do pekáče, do trouby, mám hotovo, doplním čerstvou zeleninou a pokaždé používám jiné koření či bylinky…
Ořechy, semena a luštěniny přes noc namáčím – takzvaně se otevřou a dají mi následně mnohem víc prospěšných látek.
K večeři připravuji polévky – mezi 5 a 7 hodinou (doba, kdy bychom také měli večeřet) nám nejvíce pracují ledviny – pokud je zahřejeme polévkou plnou vitaminů a živin, budou jen jásat.
Recept na smetanovou polévku z květnového posezení.