Špenátové palačinky

Čtvrtky jsou svým způsobem zvláštní, ráda je trávím s kamarády, tento čtvrtek byl ale odlišný, pozvala jsem si totiž kamarádů víc. Povídali jsme si o sluníčku a ochraně před ním, výživě a kvalitních tucích no a také jsme si uvařili  skvělé palačinky plněné tvarohem z farmy.

Recept je odměřený na 6 porcí po dvou palačinkách.

Na těsto si připravíme:

  • 2,5 hrnku kvalitní celozrné hladké mouky – může být i špaldová,
    • kdo chce, může nahradit rozmixovanými vločkami,
  • 1 balení špenátu – nebo mísa čerstvého (nasekat na jemno)
  • 500 ml plnotučného mléka z farmy,
  • 2 vejce z volného výběhu (označení 1), či bio (označení 0) a nebo nejlépe domácí,
  • 4 stroužky česneku

Na náplň si připravíme

  • 1 či 2 plnotučné tvarohy z farmy,
  • 1 velký plnotučný živý jogurt bílý,
  • tvrdý sýr – nastrouháme,
  • kvalitní olivový olej extra virgin,
  • dýňová semínka,
  • zralá rajčata,
  • bazalku, česnek, pepř

Tyčovým mixérem pořádně rozmixujeme všechny ingredience na těsto a smažíme z obou stran na olivovém oleji – trik je v tom přidat kapičku oleje po každých třech palačinkách. Česnek před mixováním nakrájejte nadrobno nebo vylisujte.

Na náplň si nakrájíme rajčátka na drobno (zapomeňte na taková ty obří nadopovaná rajčata ze supermarketu, vezměte raději cherry nebo malá zralá rajčátka). Smícháme jogurt, tvaroh a rajčata – směs osolíme a opepříme, přidáme tři lžičky bazalky (sušené) nebo si pokrájíme dvě hrstičky čerstvé.

Palačinky plníme vydatnou porcí náplně. Podáváme se zeleninkou a skleničkou zeleného ječmene.

Dobrou chuť!

Další nápady a recepty z mojí kuchňky naleznete zde.