Smetanový hráškový krém – zdroj bílkovin, vitaminů i prospěšných tuků

Pro další setkání s přáteli jsem si chtěla připravit něco lehkého, co sama vařím velmi často. V rámci setkání o tom, jak nestrávit mládí v kuchyni a přesto si vařit – pečovat o sebe. Ideální večeře je teplá polévka. Mezi pátou a sedmou hodinou nám pracují ledviny na plné obrátky, je tedy dobré jim připravit vhodnou výživu.

Budeme potřebovat:

2 cibule,

2 pytlíky mraženého hrášku,

sádlo (vegetariáni máslo či olivový olej),

smetana ke šlehání, nehomogenizovaná,

bazalka či máta, sůl, pepř – v tomto případě nám zbyla krásná nať z mrkve, využili jsme tedy tu,

něco křupavého – pro dámy například dýňová semínka či vlašské ořechy, pro pány osmaženou slaninu,

Cibulku zpěníme na sádle či másle, přidáme hrášek – nesmíme nechat dlouho smažit, polévka by nám zešedivěla (ta naše bude zářivě zelená), přidáme mátu či bazalku, osolíme, opepříme, přidáme 1,5l vody či vývaru a necháme 10 – 15 minut probublávat. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem a přidáme kelímek plnotučné smetany. Pokud je příliš hustá, doředíme plnotučný mlékem. Dozdobíme semínky, sýrem, pánům osmaženými plátky slaniny (nešetříme).

Smetanová polévka může lákat k přidání mladého ječmene. NE, NE a NE 🙂. Mladý ječmen je plný živých  prospěšných enzymů, které zničíte při teplotě nad 40°C – v polévce by ječmen ztratil většinu prospěšných látek, proto ho můžeme použít pouze do studených pokrmů (například vynikající nápad jsou smoothie s ječmenem – recept někdy příště).