Bylinky a recepty

Fialkový sirup plný vitamínů

březen 2019

O víkendu jsme si udělali nádherný výlet na Lemberk. Nejprve jsme si ulovili několik kešek a díky tomu jsme prozkoumali nádherné okolí – nechyběl ledňáček, mladá labuť ani hejno domácích kachen, které jsme potkali v naprosto pohádkovém lese. Pod zámkem jsme ale objevili fialky.

Nejprve chci zmínit pravidlo, na kterém jsme se s nejlepší kamarádkou shodli – jarní příroda nám nabízí úžasné poklady, je ale potřeba sbírat je s úctou a šetrností – nechat toho přírodě hodně, vzít si jen to, co opravdu potřebujeme.

Na přípravu fialkového sirupu potřebujete tři hrstičky fialek. Jelikož nemáme rádi cukr, nahradili jsme ho medem od včelaře. Má to ale jednu nevýhodu, pokud bychom chtěli šťávu zavařit, přijdeme o většinu vitamínů, med by se totiž neměl zahřívat na víc jak 60°C. Skladování tedy vyřešíme jinak, o tom se ale zmíním až na konci.

3 hrstičky čerstvě nasbíraných fialek
500 g včelího medu od včelaře
500 ml vody
10 kapek citronu

Postup: Vroucí vodou zalijeme fialky a necháme vylouhovat – po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme do nejlépe do druhého dne. Přecedíme přes sítko, pokud máte chuť, vylouhované fialky se nebojte sníst, jsou krásně sladké. Pokud pospícháme, můžeme přidat med nejméně po dvou hodinách. Do výluhu přidáme 10 kapek citronu – změní barvu ze zeleno-modré na fialkovou.
Do kastrůlku si navážíme 500 g medu a přidáme přecezenou vodu z fialek. Připravíme si teploměr a na nejmírnějším plameni med rozpouštíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C. Mícháme dokud se med úplně nerozpustí.

Nyní máme několik možností, jak vynikající fialkový sirup uchovat:
1) nalijeme do formiček na led a necháme zamrazit – ideální varianta pro letní osvěžení plné vitamínů,
2) nalijeme do lahvičky a skladujeme v lednici – sirup musíme ale nejlépe do týdne spotřebovat,
3) aby sirup vydržel déle, můžeme použít konzervant či jej zavařit, tyto možnosti ale nedoporučuji, je lepší si sirup užít čerstvý, zmražením většího množství také nic nezkazíme. Pokud budete sirup mrazit v lahvičce, nezapomeňte na rozpínavost ledu a mějte ji naplněnou maximálně z půlky.